HORECA XPERIENCE 2022

HORECA XPERIENCE 2021

HBNN 2019

Horeca moet vooral inzetten op diversiteit en kwaliteit

De horecabranche in de Stad Groningen moet serieus inzetten op diversiteit en kwaliteit. De groei van horecabedrijven is vooral de laatste jaren in de binnenstad van Groningen enorm toegenomen, maar om te kunnen overleven is inventiviteit en creativiteit van groot belang. Deze boodschap kwam uit de mond van wethouder Paul de Rook die in de gemeente Groningen onder anderen verantwoordelijk is voor wat zich in het centrum van Groningen afspeelt.
‘’Bezoekers komen niet meer alleen maar naar de stad Groningen om te winkelen. Een gevarieerd horeca-aanbod is zeker zo belangrijk zo niet belangrijker geworden’’, aldus de wethouder.
De D66-politicus sprak tijdens de opening van de achtste editie van de Horecabeurs Noord Nederland die ook dit jaar weer duizenden werkgevers en werknemers in de horecabranche naar de Martinikerk in de binnenstad van Groningen bracht. De beurs is vooral bedoeld om van elkaar te leren, informatie op te doen en nieuwe concepten te leren kennen. Nieuw op deze achtste editie was een veiling van producten van landbouwbedrijven uit de regio waarop horecabedrijven konden bieden.
Volgens beursorganisator Joris van Berkel een groot succes. ,,We brengen op deze manier producenten in de buurt in contact met de afnemers in hun regio.’’
Traditiegetrouw komen werknemers in de horecabranche elkaar tegen in een competitie wie zich de beste barista, beste biertapper of beste kok uit de regio en van de beurs mogen noemen. Paul Smit van Mocca d’Or mag zich na maandag de beste barista noemen.

Koen Hoiting van café Hooghoudt tapte het beste biertje en mag naar de landelijke finale tijdens de Horecava in Amsterdam. Niek Bannink van Bistro Boys schrijft de titel van beste kok van Noord Nederland in de competitie Klaar Af Kook op zijn naam.

HBNN 2018

Horecabeurs Noord Nederland kijkt terug op zeer geslaagde edities

Buiten is het nat en guur op de eerste herfstige oktoberdag van 2018, binnen is het warm en aangenaam en vult de Martinikerk in Groningen zich met ruim 2000 beursbezoekers en allerhande ´horecageuren´, op hét horecaevent van Noord Nederland. Ook dit jaar heeft de beurs weer een schare vaste bezoekers en nieuwkomers getrokken, allen werkzaam in de horeca.

Vaste- en nieuwe onderdelen

De organisatie van HBNN innoveert en probeert elk jaar nieuwe onderdelen toe te voegen aan haar evenement. Zo zijn de vaste formules zoals: De Klaar Af Kook, Noord Nederlandse Barista Kampioenschappen en Biertapwedstrijden niet meer weg te denken van de beursvloer. Dit jaar is daar het Speciaalbier Businessplaza, het Foodplaza-foodyard en een serie spraakmakende sprekers aan toegevoerd.

Zo werden de bezoekers maandag getrakteerd op lezingen en workshops van horecablogger Wouter Verkerk & horecaondernemer Harold van Workum met een masterclass gastvrijheid en gaf biersommelier Ivo Thijssen een masterclass verkooptechnieken met een proefsessie winterbieren. En kon je bij barista Suzanne Diepstra een workshop volgen over het gebruik van koffie in cocktails.

Winnaars vakwedstrijden

De vakwedstrijden van HBNN 2018 editie 7 zijn dit jaar gewonnen door:

Klaar Af Kook

1e Martijn Ruiter – De Pijp Win en Dine
2e Taco Boersma – WestCord Hotel Noordsee
3e Gerry Trouw – Bitter En Zoet

Tapwedstrijden regio Noord

1e Sander Meeter – Beachclub Lemmer
2e Marieke Middelkoop – Het Rechthuis
3e Koen Hoiting – Grand Café Hooghoudt
4e Erwin Stokmans – Beachclub Lemmer
5e Rein Arjan Zijlstra – Beachclub Lemmer

Aangezien er 1 deelnemer per horecazaak door mag naar de finale gaan automatisch de 2 runner-ups door.

6e Dian de Jong – Diner cafe Soestdijk
7e Marnix Feikens – De Uurwerker

Noord Nederlandse Barista Kampioenschappen

1e Freddie Alves – Grandcafé Z
2e Paul Smit – Mocca d’Or
3e Ruben Dijkstra – Golfbar Mulligan

HBNN 2017

Smaken verschillen tijdens Horecabeurs Noord Nederland

Na een spetterende lustrumeditie van de Horecabeurs Noord Nederland in 2016, vindt dit jaar op maandag 2 oktober 2017 de zesde editie plaats van HBNN in de Martinikerk in Groningen. Deze beursdag zal geheel in het teken staan van ‘smaken verschillen’.

De economie groeit en ook horecabedrijven profiteren daarvan mee, er wordt weer flink geïnvesteerd, geïnnoveerd en gestart. Nieuwe horecaconcepten als: tijdelijke pop-up bedrijven, ‘All you can eat’-restaurants met wereldkeuken, winkels met horeca gedeelde en hippe koffiebars schieten als paddenstoelen uit de grond. Alles staat in het teken van de tijdgeest, het moet ‘vlug & snel’.

Thema: smaken verschillen

Het is voor horecaondernemers van groot belang mee te bewegen met nieuwe trends of juist geheel traditioneel te blijven met gebruikmaking van nieuwe middelen. Smaken van gasten veranderen tenslotte ook met de tijd mee, een vaak onderschat gegeven. De verwachtingen van een totaalbeleving in de horeca zijn tegenwoordig een stuk hoger en het gemiddeld horecabezoek vaak een stuk korter dan vroeger.

Horecabedrijven die dit beseffen en hierop anticiperen maken het verschil, kwaliteit heeft toekomst. De Horecabeurs Noord Nederland biedt een platform met een goed gevuld dagprogramma, op één van de mooiste plekjes in de stad Groningen.

Grootse wijnstraat & bierplaza

Nieuw op de beurs dit jaar is de ‘grootste wijnstraat’ in de Martinikerk. Onder de deskundige begeleiding van de wijnexperts van Wijnhandel Dikkers en diverse wijnproducenten uit binnen- en buitenland kunnen hier meer dan honderd open wijnen geproefd worden! Daarnaast zal voor het 3e jaar op rij het reeds bekende Lijfering ‘bierplaza’ neergezet worden. Hier kunt u als horecaondernemer diverse speciaalbieren proeven en u laten adviseren op het gebied van speciaalbier.

Cocktail plaza & spirits

Dit jaar verzorgt Boilermaker voor het eerst het cocktail plaza & spirits plein. Boilermaker (Lennart Deddens Dutch #1 bartender 2015 en Peter Torenbosch bekend bier sommelier), gaat het beurspubliek bekend maken met cocktails & spirits doormiddel van tastings, wedstrijden en een eigen showbar. De doelstelling daarbij is om samen met mooie spirits een hoogwaardig en interactief cocktails & spirits plein neer te zetten op de Horecabeurs Noord Nederland 2017.

Klaar Af Kook

Noord Nederlandse Barista Kampioenschappen

HBNN 2016

Horecabeurs Noord Nederland viert sfeervolle lustrumeditie

Workshops, vakwedstrijden en de mooiste, nieuwste producten en diensten op horecagebied: met het thema ‘De kracht van het Ambacht’ trok de Horecabeurs Noord Nederland op 3 oktober 2016 circa 2000 bezoekers naar de Martinikerk in Groningen.

Met 60 stands en het nieuwe Lijfering Bierplaza was de lustrumeditie van de beurs nóg groter en veelzijdiger dan voorgaande jaren. Zo konden aanwezigen proeven van Brûswyn (Friese sjampagne) van Wijngaard de Frysling en de heerlijke happerijen van de Culinaire Vakschool. Bij MW Bedrijfskleding en Happy@Work kon men inspiratie opdoen over bedrijfskleding in de horeca en ook waren de lederen schorten van Van Oosterum Leder zeer in trek bij zowel bezoekers als medewerkers. Bijzondere toevoeging was het grootse kunstwerk ‘View from the grave’ van Olga Wiese, waarmee een schilderij tot een ware beleving werd verheven.

Op het drukbezochte Cocktail Plaza & Spirits waren presentaties en vermakelijke verhalen van de Smaakmakers van Hooghoudt met onder andere Laurens Speek, Lennart Deddens en Peter Torenbosch. Ulas Tarakci gaf leerzame demonstraties over het maken van de hippe latte-art en de spanningen tijdens de beruchte wedstrijd Klaar Af Kook liepen hoog op.
De jaarlijkse vakwedstrijden trokken veel publiek, en terecht, want het niveau van de wedstrijden lag hoog. Noord Nederland kan trots zijn op de ambacht van onze koks, barista’s en biertappers:

WINNAARS Klaar Af Kook 2016 / 2017

1. Michaël Meijer – Paviljoen Sterrebos – Groningen – titel: Beste kok van Noord Nederland 2016 / 2017
2. René Bruins – Mr. Mofongo – Groningen
3. Pepijn Tjio – Steakhouse Zusje van Andre Dokter – Groningen

WINNAARS Tapwedstrijd Noord Nederland 2016

Volgens het protocol van de Stichting Tapwedstrijden.nl mag 1 deelnemer per bedrijf door naar de finale.

1. Erwin Stokmans – Beachclub Lemmer – 05:42 – 174
2. Renate Feenstra – Het Wapen van Ens – 05:12 – 173
3. Dennis Goossens – Het Wapen van Ens – 05:19 – 168
4. Rein Arjan Zijlstra – Beachclub Lemmer – 05:17 – 162
5. Marieke van Gaalen – Bij van Boven – 04:46 – 161
6. Joeri van de Vegte – café Mooi – 04:40 – 158

Door naar de finale NK biertappen in januari 2017 op de Horecava te Amsterdam:

1. Erwin Stokmans – Beachclub Lemmer – 05:42 – 174
2. Renate Feenstra – Het Wapen van Ens – 05:12 – 173
3. Marieke van Gaalen – Bij van Boven – 04:46 – 161
4. Joeri van de Vegte – café Mooi – 04:40 – 158

WINNAARS Noord Nederlandse Barista Kampioenschappen (NNBK) 2016 / 2017

1. Suzanne Diepstra – Het Concerthuis – Groningen – titel: Beste Barista van Noord Nederland 2016 / 2017
2. Gerard van Dijk – Konditorei – Groningen
3. Janne van Wieren – Doppio Espresso – Groningen

HBNN 2015

Horecabeurs Noord Nederland druk bezocht

Workshops, vakwedstrijden en de mooiste, nieuwste producten en diensten op horecagebied, met het thema ‘vakkennis en innovatie’ trok de Horecabeurs Noord Nederland op 12 oktober 2015 meer dan 2000 bezoekers naar de Martinikerk in Groningen.

Met 70 stands en het nieuwe Lijfering Bierplaza was de vierde editie van de beurs opnieuw groter en diverser dan voorgaande jaren. Zo was er een stand van de douane en belastingdienst, waar men informatie kon krijgen over keurmerken, bewaarplicht, accijns en konden aanwezigen een gratis gokje wagen aan de roulettetafel van Holland Casino. Natuurlijk werd er weer veel geproefd, zoals heerlijke hapjes bij onder andere de Culinaire Vakschool en de De Kweker en drankjes bij Teulito mezcal en hennepthee –zonder THC- bij Dutch Harvest.

Op het drukbezochte Cocktail Plaza & Spirits waren presentaties van wereld bekende cocktail masters Fjalar Goud, David Trampe, Andrew Nicholls, Marco de la Roche, Jorrit van Geel en Lennart Deddens.

De jaarlijkse vakwedstrijden trokken veel publiek, en terecht, want het niveau van de wedstrijden lag hoog. Nederland is weer een aantal horecatoppers rijker: uitslag wedstrijden

WINNAARS Klaar Af Kook 2015

1. Dennis Brouwer – Eetcafé De Stadstuin – Groningen (Beste kok van Noord Nederland)
2. Thomas Beekhuis – Paviljoen Sterrebos – Groningen
3. Pepijn Tjio – Steakhouse Andre Dokter – Groningen

WINNAARS Tapwedstrijd Noord Nederland 2015

door naar de finale NK biertappen in januari 2016 op de Horecava te Amsterdam
1. Bram Stob – Het Zwarte Schaap – Groningen
2. Marieke van Gaalen –Brasserie Bij van Boven – Groningen
3. Erwin Stokmans – Beach Club Lemmer – Friesland

WINNAARS Noord Nederlandse Barista Kampioenschappen (NNBK) 2015

1. Kai Yasuda – Blonde Pater – Nijmegen (Beste Barista van Noord Nederland
2. Niels te Vaanhold – Stadscafé Restaurant ’t Feithhuis – Groningen
3. Gerben Engelkes – Black & Bloom – Groningen

HBNN 2014

Talent schittert op vakwedstrijden Groninger Horecabeurs 2014

Maandag 6 oktober kwamen ruim 2000 bezoekers naar de Martinikerk in hartje Groningen voor de derde editie van de Groninger Horecabeurs. Naast vaste programmaonderdelen als de regionale tapwedstrijden en de Noord Nederlandse Barista kampioenschappen werden er op deze editie meerdere nieuwe concepten uitgerold. Ook presenteerden een groot aantal standhouders hun meest vernieuwende, besparende of originele producten en diensten.

Vakwedstrijden van hoog niveau

Nieuw in het programma waren de vakwedstrijden ‘Klaar af Kook’ en de ‘CKNN’. Tijdens ‘Klaar af Kook’ namen koks uit diverse Groninger restaurants het tegen elkaar op in een spannende kookbattle. De ingrediënten voor het gerecht werden deels van te voren maar ook deels ter plekke bekendgemaakt door de vakjury, dit vergde een creatieve kookgeest! Als extra moeilijkheidsgraad werd een tijdslimiet toegevoegd aan het te koken gerecht. De gehele kookwedstrijd is van live commentaar voorzien waarbij de koks extra werden opgezweept in de kookcompetitie. Een lust voor het oog van de toeschouwer en prachtige smaakcreaties voor de professionele jury als resultaat. De trotse Sytze Greidanus van restaurant ‘t Feithhuis mocht rond 20:00 uur de allereerste Gouden Garde in ontvangst nemen.

Hij sprak zijn lof uit over zijn medekandidaten, en over de wedstrijd: “Een goed initiatief om vooral jonge koks te motiveren en te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen”.

De wedstrijd ‘CKNN’ (Cocktail Kampioenschappen Noord Nederland) draaide om de vraag: “Wie wordt de beste cocktailmaster van het noorden?”. Na twee voorrondes waarin deelnemers getest werden op creativiteit, speed en efficiency gingen cocktail masters in spé van diverse horecagelegenheden de strijd met elkaar aan: Elke finalist moest binnen een tijdslimiet vijf verschillende cocktails maken en uitserveren die door een jury op smaak en presentatie werden gekeurd en geproefd. Juryleden Fjallar Goud, Hessel Scheepstra en Misja Vostermans, zelf in de top van hun vakgebied, trakteerden de bezoekers van de beurs tussen de wedstrijden door op een cocktailworkshop bij de CKNN stand.

Ruim 50 barmannen en -vrouwen uit Groningen en omstreken toonden op het ‘bierplaza’ hun kunsten van het tappen en uitserveren van het perfecte biertje tijdens de regionale tapwedstrijden. Op het ‘baristaplaza’ werd het koffieschenken tot kunst verheven met workshops door top-barista’s en wedstrijden tussen horecaprofessionals.

Kennis en kwaliteit

Ook het nieuwe Kennisplein werd door de aanwezige bezoekers en standhouders goed ontvangen. Hier kon men naar hartenlust netwerken en kennis maken met nieuwe diensten en innovaties op horecagebied en daarbuiten. Ook de Gemeente Groningen was als standhouder vertegenwoordigd op de beurs. Een mooi initiatief waarmee duidelijk wordt hoe belangrijk gastvrijheid en kwaliteit is voor de uitstraling van de stad Groningen.
Uitslagen wedstrijden:

WINNAARS Klaar Af Kook 2014

1. Sytze Greidanus – Stadscafé Restaurant ’t Feithhuis (Beste kok van Groningen)
2. Pelle Beekman – Restaurant De Vestibule
3. Mark Spekschate – Restaurant De Pijp
4. Dennis Brouwer – Eetcafe De Stadstuin

WINNAARS Cocktail Kampioenschappen Noord Nederland (CKNN) 2014

1. Rogier de Haan – Mofongo’s Distillery (Beste cocktail master van Noord Nederland)
2. Elsbeth Hoekstra – Mofongo’s Distillery
3. Archie Kasan – Kasan Events

WINNAARS De Tapwedstrijd Groningen 2014

door naar de halve finale NK tappen op 24 en 25 november in Nijkerk
1. Joeri van de Vegte – Oblomov (Beste tapper van Groningen)
2. Malou Reijneken -Grand cafe Time Out
3. Roos Brinkman – Cafe Soestdijk
4. Leon Hogenelst – Eetcafe de Stadtlander
5. Bram Stob – La Brasse
6. Mark Alkemade – Cafe Hooghoudt

WINNAARS Noord Nederlandse Barista Kampioenschappen (NNBK) 2014

1. Joyce Voskamp – Trambaan 8 – Oosterwolde (Beste Barista van Noord Nederland)
2. Niels te Vaanhold – Stadscafé Restaurant ’t Feithhuis – Groningen
3. Rik Breukink – Drie Gezusters – Groningen
4. Jordy Snuverink – Doppio Espresso – Groningen
5. Suzanne Diepstra – Stadscafé Restaurant ’t Feithhuis – Groningen
6. Marian Osinga – PS! Koffie, kunst & chocola – Groningen

HBNN 2013

Groninger Horecabeurs groot succes

Een groot aantal belangstellenden kwam afgelopen maandag 7 oktober naar de Martinikerk voor de succesvolle tweede editie van de Groninger Horecabeurs. Bij de ruim 33 stands promootten diverse ondernemers hun diensten en producten op horecagebied.

Presentatie Kroegenboek Groningen

Hoogtepunt van de middag was de presentatie van het nieuwe Kroegenboek Groningen. Het eerste exemplaar van dit  bijzondere boek werd aangeboden aan Joost van Keulen, wethouder van de gemeente Groningen. Het Kroegenboek Groningen beschrijft de 143 kroegen en eetcafés van de stad, en bevat bijdragen van bekende en onbekende Nederlanders waarin zij vertellen over hun ervaringen in het Groninger kroegleven.
Het Kroegenboek Groningen is voor €9,95 te koop bij boekhandels in Groningen en online te bestellen via www.kroegenboekgroningen.nl.

Noord Nederlandse Barista Kampioenschappen

Zestien deelnemers presenteerden hun beste espresso en cappuccino aan de jury. De drie juryleden Ulas Tarakci, Jelle Algra en Sander Richters waren positief verrast door het  hoge niveau van de deelnemers.
Winnares Kyra Vellinga van Doppio Espresso Groningen wist de beste espresso en cappuccino van het Noorden te maken. Met haar parate vakkennis en passie voor het product won zij van vijf andere finalisten:

1e plaats: Kyra Vellinga – Doppio Espresso
2e plaats: Bianca Welles –  Grandcafe-restaurant ’t Smelnehûs
3e plaats: Niels te Vaanhold –  Bistro de Loep
4e plaats: Jordy Snewerink –  Doppio Espresso
5e plaats: Marian Osinga –  PS! Koffie, kunst & chocola
6e plaats: Steffan Buist – Feithhuis

Gedurende de pauzes in de wedstrijd waren Barista workshops te volgen. Deze trokken een hoop enthousiaste bezoekers. De wedstrijd werd georganiseerd door World of Barista en Horecagroningen.nl, mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Friesland Campina en Beukenhorst Koffie.

Voorronde van het NK Biertappen regio Groningen

Dit jaar deden 64 deelnemers mee aan Tapwedstrijd Groningen. Bram Stob van La Brasse won de bloedstollende finale en liet de overige 16 kandidaten hiermee achter zich. Hij mag zich een jaar lang de Tapkampioen van Groningen noemen. De vijf finalisten met de hoogste score hebben zich geplaatst voor de districtsfinale van de landelijke Tapwedstrijden in november waarin zij tegenover de winnaars van de andere provincies komen te staan. Alleen de allerbeste tappers gaan door naar de finale van het NK Biertappen in 2014.

1e plaats: Bram Stob – La Brasse
2e plaats: Joeri van de Vegte – Borrelcafe Oblomov
3e plaats: Paul Wietzes – Cafe Klein Amsterdam
4e plaats: Iris Jager – Eetcafe Stadtlander
5e plaats: Michiel Bankersen – La Brasse

HBNN 2012

UNIEKE HORECABEURS DOOR DIVERSITEIT EN PRIMEURS

Groninger horeca strijd om bier- taptrofee

Op maandag 1 oktober a.s. zal de eerste geïntegreerde Horeca vakbeurs en regionale bier tapwedstrijd haar doop maken in de Martinikerk te Groningen. Onder het credo “proeven proberen leren” zullen 25 standhouders hun producten en diensten etaleren in het schip van de Martini kerk. Met uitzicht op het groteske orgel in de Martini zal de regionale bier-tapwedstrijd plaats vinden. Bartenders uit Stad en Ommeland zullen gaan strijden om de “Gouden Spatel”

BIERTAPWEDSTRIJD

Onder het toeziend oog van een vakjury gaan de deelnemers aan de tapwedstrijd, in twee voorrondes, de zo perfect mogelijke fluiten en vaasjes tappen en ook uitserveren. Na de voorrondes zullen er vijftien finalisten overblijven die gaan strijden om de gouden-, zilveren en bronzen spatel. Naast de zo mooi mogelijk getapte biertjes en het uitschenken van een fles speciaal bier, Affligem Blond, zal tijd mede bepalen wie zich de beste tapper van de stad mag gaan noemen. De beste tapper en de vier runners-up worden afgevaardigd naar het district finale en kunnen zich zo doortappen naar de Nederlandse kampioenschappen.

HORECAVAKBEURS

De initiator van de Horeca Vakbeurs 2012 is Horecagroningen.nl. Onder het “credo proeven proberen leren” zullen bezoekers van de beurs kennis maken met het brede scala aan horeca toeleveranciers. De dienstverlenende sector in de horeca en leveranciers van natte- en droge waar zullen vertegenwoordigd zijn. De dienstverlenende sector zal onder andere de vakopleidingen van het Alfa- en Noorderpoort college, digitaal bestellen via MyOrder, Pay-Rolling en Randstad zijn. Standhouders die hun droge en natte waar etaleren zijn onder andere horeca groothandel DeliXL met vijf culinaire tafels, Jos Beeres Wijnkoperij, Groninger distilleerderij Hooghoudt en vele andere stands waar de bezoeker kennis kunnen maken met de smaak- en productontwikkelingen voor de toekomst. De Horecabeurs 2012 en de Biertapwedstrijd zijn vrij van entree.

Hooghoudt PRIMEUR

Met een eigentijdse uitstraling lanceert de Groninger distilleerderij Hooghoudt drie Rijke Jenevers op de nationale markt. Niet alleen qua naamgeving hebben de drie jenevers de rijkheid van een mooie traditie, maar ook qua smaakbeleving. Hooghoudt haar Rijke Jenever no.24 geurig en zacht, no. 45 vol en warm en no 67 fris en fruitig gaan een nieuw tijdperk van jeneverbeleving inluiden. Geïnspireerd op de oorspronkelijke recepturen van de 124-jaar oude distilleerderij gebruikt Hooghoudt o.a. lavendelbloesem, grapefruit, rozenbottel, kruidige kardemom, graanalcohol uit Franse wintertarwe en houtgerijpte moutwijn. Hooghoudt brengt drie unieke jenevers op de markt brengen die kunnen wedijveren met al het bekende moois uit Schotland, Ierland en Frankrijk. Hooghoudt gaat samplen op de beurs.